top of page

Øystein er leder for en egen avdeling med dyreassistert omsorg på sju sykehjem på Østland

Øystein Johannesen er en mann som har funnet sin lidenskap og formål i dyreassisterte intervensjoner. Med en bakgrunn som fysioterapeut og en kjærlighet for dyr, har han skapt en unik karriere som leder for en avdeling med dyreassistert omsorg på sju sykehjem på Østlandet.


Øystein Johannesen, Terapihund, Oslo Dog Show
Foto: Kristoffer Sandven


Utdanning og Starten av Reisen

Øystein begynte sin karriere som fysioterapeut, og det var ved en tilfeldighet at han først ble kjent med dyreassisterte intervensjoner. Mens han drev sin egen fysioterapiklinikk, kjøpte han sin første hund og oppdaget den bemerkelsesverdige effekten hunden hadde på hans pasienter. Denne oppdagelsen førte ham til å utforske muligheten for å bruke dyr i helseomsorgen nærmere.


"En av pasientene mine fortalte for meg at det fantes folk som jobbet med dyr i helse omsorg og etter tre år solgte jeg klinikken og begynte å jobbe heltid med hunden som kollega og ressurs i demensomsorg etter å ha gått en ettårig utdannelse på svenske Vårdhundskolan."Minneverdige Øyeblikk fra første arbeidsdag

"Jeg husker svært godt første dag på jobb. Vi gikk inn på den første avdelingen og der var det helt folketomt bortsett fra en mann som satt og spiste frokost ved et bord. Da han så hunden begynte han å prate til den og lokket med en ostebit og en bacon bit for å få hunden til å sitte fint. Jeg lente meg tilbake og smilte og bare nøt av utvekslingen mellom mann og hund. Etter noen minutter kom en forfjamset sykepleier inn i rommet og spurte meg «var det Lennart som prata?» Da jeg svarte ja fortalte hun at Lennart ikke hadde sagt et ord på over et halvt år! Jeg husker at jeg ble både stolt og glad, men fremfor alt husker jeg følelsen av respekt og ydmykhet ovenfor hunden min."


Øystein Johannesen, Terapihund, Oslo Dog Show

Arbeidet i Dag

I dag leder Øystein en avdeling med dyreassistert omsorg på flere sykehjem. Han har ansvar for flere besøks- og terapihundsteam, og han tar også vare på akvarier, hønsehus og huskatter på sykehjemmene. I tillegg holder han forelesninger på høyskoler og helsefagsutdannelser for å dele sin kunnskap om hvordan dyr kan påvirke helse og være til hjelp i arbeidet."Et av de fineste minnene og definerende øyeblikkene fra årene med dyreassistert arbeid var bare en liten episode jeg ble vitne til," deler Øystein Johannesen med et varmt smil. Som ildsjel innen dyreassisterte intervensjoner har han opplevd utallige hjertevarmende øyeblikk som har forsterket hans tro på kraften av menneskers forbindelse med dyr.


En gang, på en besøksgård utenfor Stockholm, var Øystein sammen med en gruppe pleiere og demenssyke pasienter, inkludert en eldre mann som sjelden sa et ord og bar et mørkt og bestemt blikk. De bega de seg ut på en tur langs en smal grusgang. Mens de vandret langs stien, nærmet en ung jente seg på siden av en stor hest som dro en tømmerstokk etter seg i en uvanlig sele. Hesten holdt et imponerende tempo, og resten av gruppen hoppet nesten ut av veien for å unngå den. Alle, bortsett fra den eldre mannen. I et øyeblikk av urokkelig ro og trygghet, strakte han ut hånden foran hesten, og den stoppet brått. Øystein husker tydelig det magiske øyeblikket som fulgte, da mannen begynte å inspisere hestens utstyr med faste grep og munter mumling. Hesten reagerte positivt på hans omsorg, og han avsluttet øyeblikket med en anerkjennende klapp på hestens bak.


"Jeg så mannen i sin ungdoms kraft," reflekterer Øystein, "Jeg så ham i skogen med bukse og seler, en sixpence på hodet og et lommetørkle ut av baklommen. Jeg så alle de tusen gangene han hadde gjort dette, spent en hest for en stokk han selv hadde felt og kvistet, jeg så hvem han var." Dette øyeblikket ga dem begge en mulighet til å reise tilbake i tid og dele en dypt forankret forbindelse med naturen og dyrene.


Resten av dagen gikk den eldre mannen rundt med et strålende smil og nikket anerkjennende til seg selv. Dette var et av de mange øyeblikkene som har drevet Øystein Johannesen til å fortsette sitt utrolige arbeid med terapihunder og dyreassistert omsorg. Det er historier som disse som viser hvordan dyr kan bringe glede, minner og mening til menneskers liv, selv i de mest utfordrende øyeblikkene.


Øystein Johannesen, Terapihund, Oslo Dog Show

Oslo Dog Show 15-17. September

Øystein Johannesen vil være til stede på Oslo Dog Show, hvor han vil holde forelesninger og snakke om terapihunder og deres utrolige bidrag til samfunnet. Han vil dele eksempler fra sitt eget arbeid og gi innsikt i hva som kreves for å lykkes i dette feltet.


Øystein deler også ut brosjyrer med mer informasjon om Dyreassisterte Tjenester, utdanning for besøkshunder, terapihunder og skolehunder samt informasjon om DAI-Klubben.


Ta en tur innom standen, dette er en flott mulighet til å lære mer om dyreassistert omsorg fra en som er ekspert på området.Den 15. til 17. september åpner vi dørene til Oslo dog show, årets høydepunkt for alle to- og firbente venner. Med rundt 100 utstillere og over 10 000 besøkende er vi det største hundetreffet i Norge og den viktigste møteplassen for alle som er glad i hund.

Øystein Johannesen, Terapihund, Oslo Dog ShowKomentáře


bottom of page