top of page
Forfatterens bildeDyreassisterte Tjenester

Oppdaget gleden og nytten av å jobbe med terapihunder

I en verden der stress og mentale helseproblemer blir stadig vanligere, har terapihunder vist seg å være en uvurderlig ressurs for å fremme trivsel og velvære. Ane Brit Sundal har utdanning og kurs innen psykologi og kommunikasjon i tillegg til coaching. Hun har viet sitt liv til å utdanne og trene egne hunder til å bli terapihunder for å hjelpe mennesker i nød, nå deler hun sin historie.


Terapihund, Besøkshund, Skolehund, Dyreassisterte Tjenester
Fra venstre: Flint, Birk, Ane Brit og Julie

«Det hele startet med min egen sykdom. Jeg fikk ME i 2006 og var rett og slett helt sengeliggende. På den tiden hadde jeg to hunder. Og rart med det, det eneste jeg klarte å gjøre var å gå rolige turer i skogen sammen med dem. Jeg undret meg hva det var med hunder som gjorde at jeg klarte å komme meg litt ut? Hvorfor følte jeg meg bedre når jeg var med hunder?» forteller Ane Brit Sundal, en kvinne med en sterk lidenskap for terapihunder.


YATZY 🐕 med Birk

Ane Brit's reise innen dyreassisterte intervensjoner begynte som et resultat av hennes personlige kamp mot ME. Hun begynte å utforske hva dyreassisterte intervensjoner innebar og ble introdusert for Sara Karlberg (Norske Terapihundskolen), som åpnet hennes øyne for verdien av samspillet mellom hund og menneske. Etter å ha kommet seg etter sykdommen, innså Ane Brit at hun ønsket å finne måter å hjelpe andre ved hjelp av sine egne hunder.





«Jeg visste at en dag ville jeg starte utdanningen med en av hundene mine og videreutdanne meg innen DAI», sier Ane Brit bestemt.


Hun møtte Birk, en valp som nesten ikke klarte seg, og opplevde en spesiell kjemi med ham. Selv om hun allerede hadde tre hunder på det tidspunktet og egentlig ikke hadde mulighet til å ta inn en til, fant Birk veien inn i hennes hjerte. Ane Brit innså snart at han hadde potensial til å bli en terapihund, og etter å ha bestått egnethetsvurderingen, ble Birk starten på hennes karriere innen dyreassisterte intervensjoner.


«Birk ble min vei inn i DAI-verdenen», smiler Ane Brit og minnes alle magiske øyeblikk hun har hatt med hundene sine.



I 2012 tok Ane Brit kontakt med Antrozologisenteret og Norsk Terapihundeskole for å få formell utdanning. Hun var en praktisk orientert person og ønsket et utdanningsforløp som la like stor vekt på praktisk trening som på teoretisk kunnskap. Etter nøye vurdering valgte hun Norsk Terapihundeskole, og sammen med Birk begynte hun utdanningen. De fullføre løpet for terapihund, og i dag, 12 år gammel, jobber Birk nå kun på egne premisser uten forventninger fra fører.


«Julie var terapi skrevet med store bokstaver», sier Ane Brit med en følelse av varme og takknemlighet i stemmen. Julie, hennes andre terapihund, blomstret virkelig når hun fikk muligheten til å hjelpe andre. Dessverre gikk Julie bort tidligere i år, men minnet om hennes unike evne til å skape nære relasjoner lever videre.


Terapihund, Besøkshund, Skolehund
Julie

Selv om Ane Brit nå er pensjonist, tar hun fortsatt oppdrag når hun ønsker det. Gjennom årene har hun og hennes terapihunder jobbet på skoler og sykehjem, og under pandemien har hunden Flint spilt en spesielt viktig rolle på to skoler i Lørenskog.


Les artikkelen om "Lesehunden Flint (4) gjør Arthur (11) bedre til å lese" på TV2 her.



Når det gjelder deres favorittøvelser, deler Ane Brit entusiastisk: «Hodet i fangt er en veldig spesiell øvelse vi mennesker får oppleve, og Flint elsker å utføre den. Han vet at han får mye godis!» De jobber også mye med apporteringsøvelser, som viser seg å være engasjerende og morsomme for både hunden og menneskene de hjelper.



Når Ane Brit reflekterer over sin utdanningserfaring, fremhever hun behovet for tett oppfølging og praktisk trening. Hun har deltatt på mange kurs og har også videreutdannet seg som hundepsykolog hos GoodDog, hvor hun nå tilbyr privattimer hos Gledespatruljens - Hundetrener.



«Min hjertesak er å fremme godkjenningsordningen og oppfordre folk til å sertifisere seg hvis de ønsker å jobbe i denne bransjen», understreker Ane Brit. «Å jobbe som et team med hunden sin er avgjørende, og derfor er det viktig at både hund og eier har tilstrekkelig praktisk erfaring og høy kunnskap innen fagfeltet».


Terapihund, Besøkshund, Skolehund, Dyreassisterte Tjenester, Raymond Johansen
Birk og Raymond Johansen

Ane Berit forteller stolt at hun og Hundene, Gledespatruljen Terapi Med Pels og Puls fikk Demensprisen i 2019 av Nasjonalforeningen, Oslo fylkeslag. I 2020 ble også Flint plukket ut som en av fire hunder til å bli frimerkehund. Det ble han for sitt arbeid med mennesker med demens.


Selv i sin pensjonisttilværelse har Ane Brit ikke mistet gnisten. Hun vurderer nå å ta med sin fjerde hund til utdanning hos Norsk Terapihundeskole til høsten, og hennes engasjement for terapihunder fortsetter å inspirere både hundeeiere og de som ønsker å hjelpe andre gjennom dyreassisterte intervensjoner.



Ane Brit Sundals personlige historie er en påminnelse om kraften til kjæledyr og deres evne til å bringe glede og helbredelse inn i menneskers liv. Gjennom hennes engasjement og kjærlighet til terapihunder vil flere mennesker kunne oppleve trøst, støtte og en ny mening i sitt eget liv.









Commentaires

Les commentaires n'ont pas pu être chargés.
Il semble qu'un problème technique est survenu. Veuillez essayer de vous reconnecter ou d'actualiser la page.
bottom of page