
Hva er dyreassisterte intervensjoner?
Dyreassisterte intervensjoner (DAI) refererer til et sett av terapeutiske og støttende tjenester som involverer dyr for å forbedre menneskers fysiske, emosjonelle og sosiale velvær. DAI er designet for å hjelpe enkeltpersoner med ulike behov, inkludert barn og voksne med spesielle behov, personer med fysiske eller psykiske helseproblemer, eldre og personer i rehabilitering.
DAI kan omfatte aktiviteter som dyreassistert terapi (DAT), dyreassistert pedagogikk (DAP) og dyreassistert aktivitet (DAA).
Dyreassistert terapi (DAT) innebærer samarbeidet mellom en kvalifisert terapeut og et spesifikt dyr, som for eksempel en hund eller en hest, for å oppnå spesifikke terapeutiske mål hos en klient. Dette kan omfatte å forbedre kommunikasjonsevner, styrke motoriske ferdigheter, redusere angst eller forbedre emosjonell regulering.
Dyreassistert aktivitet (DAA) derimot, fokuserer mer på den generelle gleden og terapeutiske effekten av å samhandle med dyr. Dette kan inkludere besøk av besøkshunder på sykehus eller institusjoner, dyreassisterte aktiviteter i skoler eller dagtilbud, eller opplevelser med dyr i terapeutiske settinger for å fremme velvær og positivt samspill.
Dyreassistert pedagogikk (DAP) er en tilnærming innenfor pedagogisk praksis som bruker dyr som en ressurs for læring, utvikling og terapeutisk støtte. Denne tilnærmingen involverer bevisst bruk av dyr i undervisningssituasjoner for å oppnå spesifikke pedagogiske mål og for å fremme læring på ulike områder.
Det er viktig å merke seg at dyreassisterte intervensjoner bør utføres av kvalifiserte fagpersoner som har kunnskap om både dyrevelferd og terapeutiske metoder for å sikre en trygg og effektiv opplevelse for alle involverte. I tillegg skal alle dyr ha godkjent mentaltest og sertifisering.

Hest
Hesteassisterte intervensjoner, er interaksjon med hester for å bedre fysiske, kognitive og emosjoenlle utfordringer. Hesteassistert terapi er også mye brukt innen rehabilitering.
Alle tiltak utføres i stallen.

Hund
Hundeassisterte intervensjoner gir emosjonell støtte til personer som står overfor fysiske eller psykiske helseutfordringer. Hunder tar oppdrag i menneskelige miljøer og ulike institusjoner. De kan bidra til økt aktivering både mentalt og motorisk for å fremme læring, sosialisering og trivsel.

Gårdsdyr
Intervensjoner med gårdsdyr brukes blant annet i rehabilitering for å skape en avslappende atmosfære og bidra til stressreduksjon og følelsmessig velvære. Alle tiltak utføres på gården.
Tiltakene med dyr har klare terapeutiske eller pedagogiske mål, som f.eks å påvirke læring, mestring, psykisk helse, fysisk helse og livskvalitet.
Støttes av forskning
Nærvær av dyr har en beroligende effekt på mennesker. Forskning dokumenterer lavere blodtrykk og senket puls, og kroppen produserer blant annet oksytocin, også kjent som kjærlighetshormonet. Dette hormonet gir en følelse av ro, trygghet og tilfredshet, og det kan også bidra til å redusere angst.
Helt siden 1950-tallet, er det forsket på dyrenes helsefremmende påvirkning på mennesker. Det utvikles stadig nye og bedre metoder for å utnytte de enkelte dyreartenes egenskaper til å bedre fysisk og psykisk helse i befolkningen. Resultatene er veldokumenterte, og ved systematisk arbeid, kan dyreassisterte intervensjoner være en hjelpende kraft i tillegg til moderne terapi og medisin. Forskningen viser at individene får bedre livskvalitet, lærer seg raksere å leve med, håndtere og akseptere sine utfordringer og problemer.
Internasjonal og norsk forskning viser effekt på blant annet:
-
Lavere blodtrykk og hjertefrekvens
-
Bedre hukommelse og konsentrasjon
-
Økt evne til å mestre stress
-
Bedre søvnrytme
-
Bedre kroppsbeherskelse
-
Reduksjon i aggresjon
-
Reduksjon i isolasjon/sosiale problemer
-
Reduksjon av depresjon og angst
-
Redusert behov for smertestillende medikamenter
-
Redusert behov for medisiner og færre legebesøk
-
Økt motivasjon for annen behandling
BEGREPER
Dyreassisterte intervensjoner (DAI) er et paraplybegrep som består av flere ulike typer intervensjoner for samhandling med dyr. Definisjonene er utgitt av The International Association of Human-Animal Interactions Organizations (IAHAIO). IAHAIO er det globale forbundet for organisasjoner som bruker dyr i praksis, forskning eller utdanning innen dyreassisterte intervensjoner. LES IAHAIO WHITE PAPER
Dyreassistert aktivitet (DAA) er planlagt og målorientert uformell interaksjon og besøk ledet av et menneske-dyr-team med motivasjon, undervisning og rekreasjon som formål. Menneske-dyr-teamene som gir DAA kan også jobbe formelt og direkte med en helse-, undervisnings- og/eller sosialarbeider med spesifikke dokumenterbare mål. I denne sammenheng deltar de i DAT eller DAP som ledes av en spesialist i sitt yrke.
Dyreassistert terapi (DAT) er en målorientert, planlagt og strukturert terapeutisk intervensjon styrt og/eller gitt av profesjonelle helse-, undervisnings- eller sosialarbeidere. Intervensjonsfremgang er målt og inkludert i profesjonell dokumentasjon. DAT gjennomføres og/eller ledes av en formelt utdannet (med aktiv lisens, grad eller tilsvarende) profesjonell arbeider med ekspertise innen fokuset av dennes praksis. DAT fokuserer på å øke den fysiske, kognitive, atferdsmessige og/eller sosio-emosjonelle funksjonen til den menneskelige mottakeren.
Eksempler er terapiridning og bruk av godkjent terapihund i kognitiv atferdsterapi eller leketerapi.
Dyreassistert pedagogikk (DAP) er en målorientert, planlagt og strukturer intervensjon styrt og/eller gitt av profesjonelt undervisnings- og pedagogpersonell. DAP ledes av kvalifisert, generell spesialundervisningslærer. Vanlige lærere som bruker DAP, må ha kjennskap til dyrene som er involvert. Ved spesialundervisning blir elevenes framgang målt og dokumentert.
Eksempler er bruk av lesehund og bruk av klasseromsdyr.