top of page

DAI på sykehus

Dyreassisterte intervensjoner på sykehus er en form for terapi eller besøksprogram der trente terapi- eller service-dyr brukes til å samhandle med pasienter, pårørende og helsepersonell i et sykehusmiljø. Denne praksisen har vist seg å ha positive effekter på trivsel, emosjonell helse og helbredelse.

IMG_4860.jpg

DAI øvelser på sykehuset

Det er viktig å merke seg at DAI på sykehus skal utføres i samsvar med strenge retningslinjer og protokoller. Terapi- eller service-dyrene skal være godt trente, ha oppdaterte helsekontroller og være under oppsyn av dyreassisterte intervensjonsspesialister eller lignende fagfolk. Sikkerhet og hygiene er avgjørende i sykehusmiljøet. 

IMG_3181 2.jpg

Emosjonell trøst:

Hunden eller katten kan tilby øyeblikkelig emosjonell trøst til pasienter i en stressende og klinisk setting. Pasienter har rapportert om følelser av glede, latter, redusert angst og en følelse av ro og trøst når de samhandler med dyr. Dette kan bidra til å lindre frykt og bekymringer knyttet til sykehusoppholdet.

pexels-julissa-helmuth-8850574.jpg

Følelse av normalitet:

Å ha dyr til stede kan bidra til å skape en følelse av normalitet og hjemlig atmosfære i sykehusmiljøet. Pasienter kan savne sine egne kjæledyr eller deres vanlige omgivelser, og dyrene på sykehuset kan bidra til å fylle dette tomrommet og skape en følelse av trivsel.

pexels-matthias-zomer-339620.jpg

Avledning og glede:

Dyrene fungerer som avledning fra smerte, ubehag eller monotoni av sykehuslivet. Pasienter kan oppleve glede og oppmuntring ved å leke med eller kose med dyrene, og det kan bidra til å forbedre deres generelle trivsel og humør.

_edited.jpg

Motivasjon og rehabilitering:

Dyreassisterte intervensjoner kan være motiverende for pasienter som er involvert i rehabilitering eller fysisk terapi. Å jobbe med dyr kan gi en ekstra motivasjon for å gjennomføre øvelser, forbedre mobilitet og styrke, og hjelpe til med å gjenopprette fysiske ferdigheter.

DAT-032.jpg

Sosial interaksjon:

Dyrene fungerer som "icebreaker" og kan stimulere sosial interaksjon mellom pasienter, pårørende og helsepersonell. Dyrene kan bidra til å bryte ned barrierer og oppmuntre til samtaler og positiv kommunikasjon.

IMG_4047.JPG

Stressreduksjon:

DAI på sykehus kan bidra til å redusere stress og angst hos pasienter, pårørende og til og med helsepersonell. Dyrene kan skape en følelse av trøst, glede og tilstedeværelse, og kan bidra til å distrahere fra smerte eller bekymringer relatert til helsemessige forhold.

Hva sier forskning?

V har samlet sammen relevant forskning du kan lese her:

bottom of page