top of page

DAI innen høyere utdanning

Stress, nerver og angst er noe mange studenter føler på under utdanning og det viser seg at DAI med hund kan gi en positiv effekt på både mestringsfølelse, stress og velværet.

Spesielt under eksamenstider har flere utdanningsinstitusjoner i Norge benyttet seg av terapihunder.

Les artikkel om vårt samarbeid med SUUV mai 2023

324608372_1168019433821391_7480872213786275292_n.jpg

Dyrene dømmer ikke

En sesjon med terapihund foregår som oftes i gruppesesjon på max 5 deltagere av gangen. Her får studentene kose med hunden, utføre triks eller andre aktiviteter. 

Det er mye latter og smil blant studentene og sesjonen oppleves som et positivt avbrekk. 

Flere studier viser til at studentene som er i kontakt med terapihund under eksamensperioden opplever økt glede, energi og støtte, og redusering av stress.

Psykiske vansker blant studenter er svært utbredt, og det har vært en markant økning i rapporterte psykiske plager ifølge Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) 2021. Det nevnes også at sosial tilhørighet er viktig for studentens trivsel og mestring.​​​​​

Student

"Man blir rolig av å ha en hund i fanget. Dette var et fint avbrekk for meg, og ga meg motivasjon til å fortsette lesingen."

Student

".. Det er fint å kunne oppsøke en hund for litt kos, uten at man trenger å sette ord på det man føler. For mange kan det å gå til en terapihund, være det første steget på veien til å erkjenne at en trenger hjelp"

Student

"Jeg var litt stressa da jeg kom, men da jeg møtte Marve ble jeg rolig! 
Jeg er imponert over hvordan han inkluderte alle i gruppa."

Terapihunder som et fast tilbud på skolen

Nyere internasjonal forskning viser nettopp at studenter som har deltatt i dyreassisterte aktiviteter fast gjennom et semesteret, totalt 8 ganger, rapporterer at de føler mindre hjemlengsel, økt tilfredshet med livet og økt tilhørighet til campus.

Les PDF her.

DAI øvelser med studenter

Terapihunder kan utføre en rekke øvelser og aktiviteter for å hjelpe studenter. Viktig å merke seg er at terapihunder og deres aktiviteter bør tilpasses individuelle behov og respektere studentenes preferanser og grenser. Det er også viktig å ha profesjonelle terapihunde-team som følger etiske retningslinjer og har riktig opplæring og sertifisering. Her er noen eksempler på øvelser terapihunder kan gjøre:

IMG_3181 2.jpg

Beroligende nærvær:

Terapihunden kan være til stede i eksamensområdet eller i nærheten av studenter mens de forbereder seg til eksamen. Hunden kan tilby beroligende nærvær og skape en avslappende atmosfære.

df2869_2a512102a4c74f298ad99013d1763a95~mv2.webp

Fysisk aktivitet og latter:

Studentene kan delta i øvelsen "human agility" der studentene selv lager en hinderløype med egen kropp som hunden skal føres igjennom. Dette kan være fysisk krevende og oppmuntrende til sosial samspill mellom studentene.

IMG_9702.heic

Avslapningsøvelser:

Terapihunder kan utføre avslapningsøvelser sammen med studentene. Dette kan inkludere dyp pusting, progressiv muskelavslapning eller mindfulness-øvelser mens de samhandler med dyret. Dette kan bidra til å redusere stress og indre ro.

IMG_9699.heic

Sosial interaksjon:

Terapihunder kan tilby en positiv og avslappet atmosfære for å oppmuntre til sosial interaksjon. 

pexels-humphrey-muleba-1612847.jpg

Spaserturer og fysisk aktivitet:

En terapihund kan være en flott følgesvenn for en spasertur eller annen form for fysisk aktivitet. Dette kan bidra til å redusere stress og øke serotonin- og endorfinnivåene i kroppen, noe som kan forbedre humøret og redusere angst.

Hva sier forskning?

bottom of page