top of page

Losby Besøksgård – En Oase av Natur og Dyrevennlig Mestring

Bare 20 minutter unna det travle bylivet, hvor eksosdurr og trafikklys dominerer, åpner en verden av skogsveier, langrennsparadis om vinteren og golfparadis om sommeren seg. Dette er porten til Losby Besøksgård, et sjarmerende sted der mennesker og dyr samarbeider i harmoni.



Ved ankomst møtes man av to store ungarske ullgriser, hvert på rundt 150 kg. De står der, ser nysgjerrig på besøkende og tygger høy som om de er vertskapet selv. Skiltene peker vei til kanoutleie, en hyggelig kafé og fjøset.

Hege, som har jobbet på gården i over 14 år, kommer smilende for å ønske velkommen.


Losby Besøksgård, drevet av Nitor, er en arbeidsplass for hele 15 VTA ansatte (varig tilrettelagt arbeidsplass) som jobber på kjøkkenet og i fjøset, i tillegg til en dedikert skogsgruppe. På gårder er det også rom for arbeidere innen arbeidsforbedrende trening (AFT).



"Jeg ser jo det. Veldig mange som er med i fjøset og i stallen har veldig stor glede av å være med dyr. Noe som gjør at de klarer å kanskje fortsette på skolen og andre ting de ikke klarte før," reflekterer Hege, som har en videreutdanning innen dyreassisterte intervensjoner fra NMBU.

Nitor er heleid av Lørenskog kommune og har driftet Losby Besøksgård i over 16 år. Hege, med sin bakgrunn innen landbruk og pågående studier for å bli vernepleier, tar meg med på en reise gjennom gården for å lære mer om deres arbeid og dyrene som bor her.


Inne i fjøset, blant påfugler, ender, høner, kaniner, marsvin, kalver, og en spesielt kul sau, møter jeg deltakere som er aktive i gårdsarbeidet.




En ung deltaker svarer på spørsmål om han jobber her: "Ja, jeg er med å mater og har små oppgaver her. Jeg er i praksis fra videregående skole, målet er å bli lærekandidat."


Hege forklarer viktigheten av gode rutiner for dyrene og for å kunne håndtere ulike gjester. Losby Besøksgård er åpen for besøkende hver dag mellom 10-15.00, og det er tydelig at stedet er et populært tilfluktssted for både barn og voksne.

Gården huser 30 hester som brukes både av Nitor og til rideskole på kveldstid.




Betydningen av rutiner med alle dyrene, også i stallen, gir deltakerne en arena for mestring og tilstedeværelse.

Vi blir ledet til stallen, hvor Hege forteller om ulike hesteraser og deres personligheter. Gjennom hesteassisterte intervensjoner (HAI) gir gården deltakerne muligheten til å jobbe med hester på bakkenivå, stelle og pusse dem.

Hege understreker viktigheten av tydelig kommunikasjon, spesielt med hester med personlighet.


"Det er sjeldent at vi utfører ridning, her er det bakkearbeid som gjelder. Det går tid til pussing og kosing. Hestene her er veldig trygge og gode hester å jobbe med. De er med på alt," forklarer Hege.

Losby Besøksgård tilbyr ikke bare praksisplasser, men også Arbeidsforbedrende trening (AFT), støttet av NAV. Deltakerne, som kan velge sin egen arbeidstid, har muligheten til å utvikle ferdigheter og trives i et miljø preget av dyr og natur.



FØLG OSS PÅ INSTAGRAM OG TIKTOK


Under studiene på NMBU fikk jeg en bekreftelse på at det jeg har sett i mange år, at det ikke bare er meg som mener det. Det er veldig ålreit at vi har forskning å vise til, spesielt ovenfor NAV," reflekterer Hege om sin erfaring med dyreassisterte intervensjoner.



Gjennom å tilby en meningsfull tilværelse for både mennesker og dyr, gir Losby Besøksgård et verdifullt bidrag til samfunnet. På vei tilbake til kafeen, møter jeg en gruppe som er klare for en tur med shetlandsponnier, og jeg blir med på turen.


"Hege er veldig snill," sier en av arbeiderne som leier ponnien. "Hun er en man kan snakke med om alt! En ordentlig herlig dame!"

Ved dagen avslutning ved kafeen, der langrennsskiene står parkert utenfor og det er fulle bord i kafeen. Hege serverer meg en god kopp kaffe og deilige boller bakt her på gården. Losby Besøksgård fremstår som et unikt sted, der mennesker finner glede i å jobbe sammen med dyr og naturen, og der hver dag gir nye muligheter for læring og mestring.



Har du lyst til å bli bedre kjent med Hege, dyrene og hvordan de jobber på Losby Besøksgård? Tirsdag 27. februar arrangerer vi årets første fagdag i DAI-Klubben.


Åpent for alle medlemmer av DAI-Klubben. Er du ikke medlem kan du melde deg inn HER.




 
 
 

Comments


bottom of page