top of page

Dyreassisterte intervensjoner- en meningsfull karriere

Forfatterens bilde: Dyreassisterte TjenesterDyreassisterte Tjenester

Oppdatert: 1. aug. 2023


Har du noen gang drømt om å skape uforglemmelige øyeblikk for andre sammen med din firbente bestevenn, i tillegg til at den blir din nye kollega? Vel, da kan Dyreassisterte intervensjoner (DAI) være din vei til en meningsfull karriere som kombinerer kjærlighet til dyr med terapeutisk arbeid.


En dedikert utøver i dette feltet er Kjerstin Teigen Granby, som i dag arbeider sammen med sin firbeinte kollega, Ludde. Som medlem av DAI-Klubben tar de også oppdrag gjennom Dyreassisterte Tjenester innen barneverntjenesten og på spesialskole.


Terapihund, Skolehund, Besøkshund, Dyreassisterte intervensjoner


"Det er topp å ha en kollega som er bekymringsløs og som alltid er positiv og gir av seg selv. Noen ganger tenker jeg også at det er helt fantastisk at han får all oppmerksomheten, og at han digger å vise frem det han kan." sier Kjerstin.



Ludde: Fra Kjæledyr til Terapihund

Før Ludde ble en terapihund, var han familiens elskede kjæledyr. Men da Kjerstin la merke til Ludde's evne til å glede og berolige mennesker rundt seg, ble det klart at han hadde noe spesielt å tilby. En beslutning ble tatt - Ludde skulle bli en terapihund.


Men veien til å bli en kvalifisert terapihund var ikke enkel. Ludde måtte bevise seg gjennom tester og mye trening for å bli sertifisert.



"Jeg har litt erfaring fra tidligere der jeg har observert hva samvær med dyr kan bety for barn og ungdom med angst. Da jeg fikk Ludde i hus for 4 år siden, så jeg ganske raskt at han var veldig glad i folk, tillitsfull og samarbeidslysten."


Kjerstin er utdannet sosionom med videreutdanning i familieterapi, veiledning og coaching. Hun har jobbet over 20 år i kommunal virksomhet med vanskeligstilt ungdom og familier. Nå ønsker de å utforske å jobbe med flere ulike brukergrupper og ulike tiltak i fremtiden.


"Jeg synes DAI innen psykisk helse er et spennende felt. Jeg ønsker også å kunne bidra sammen med Ludde overfor barn som strever med ufrivillig skolefravær og studenter som opplever stress."


Ludde er en glad og sosial cobberdog som har en evne til å trives i ulike omgivelser og møter både kjente og ukjente mennesker med åpenhet og entusiasme. Når Ludde er på jobb, elsker han å delta i lek, triks og øvelser. Han er alltid ivrig etter å imponere med sine ferdigheter og bringe et smil frem på alles ansikter. Samtidig har Ludde også en rolig side, og han verdsetter øyeblikkene av nærvær og kos.


Terapihund, Skolehund, Besøkshund, Dyreassisterte intervensjoner

Stolt kollega

Kan du huske et spesielt øyeblikk der du følte seg ekstra stolt av deres arbeid?


"Vi hadde et oppdrag på en spesialskole der nesten alle barna vi møtte var skeptiske til hund. Allerede etter første møte med Ludde fortalte lærerne at de aller fleste barna gledet seg til å møte ham uka etter. Jeg opplevde stolthet over å kunne tilby en tjeneste som gir muligheter til så umiddelbar positiv effekt. Og så var jeg stolt over at Ludde klarte å forholde seg rolig og være på en måte som gjorde at barna fikk en god opplevelse med hund."






Har dere en favorittsøvelse dere gjør på jobb?

Terapihund, Skolehund, Besøkshund, Dyreassisterte intervensjoner

"Akkurat nå er favorittøvelsen å trille terning. Vi har kjøpt en stor skumgummiterning som jeg fra første stund var nøye på at ikke skulle herjes rundt med, men kun brukes slik:

Jeg ber Ludde sitte og vente, og så kaster jeg terningen. Så sier jeg høyt «jeg fikk…(f eks fire)» og så sier jeg «værsågod din tur» til Ludde. Vi har trent inn ved klikker at han går til terningen og gir den et puff med snute/labb eller ved å kaste den med munnen - kun en gang før jeg sier hva han fikk. Så gjentar vi.

Denne har en av brukerne mine brukt til å spille flere omganger terning med Ludde der hun noterte og summerte. Jeg tenker denne øvelsen kan brukes både pedagogisk, som kontaktskapende øvelse og at den passer for dem som vil samhandle med hunden uten nødvendigvis å være så tett på."



Har du noen tips til de som vurderer om DAI kan være noe for med?


"Mitt tips er å først finne ut om hunden din egner seg. Tenk deretter igjennom om du er klar og har tid til å trene mye sammen med hunden din. Det å ha en hund som skal jobbe innen DAI krever øving og samarbeid jevnt og trutt, også etter at utdanningen er gjennomført. Jeg vil uansett anbefale hundeeiere å ta utdanning innen dyreassisterte intervensjoner. Det er både teoretisk spennende og lærerikt, uansett om du vil jobbe sammen med hunden din eller ikke."


Slik kommer du i gang

  • Finn ut om hunden din egner seg til denne typen arbeid - det vil være mulig å ta egnethetstest i Oslo 25-26. september 2023. (Pris kr. 2.750,-) Send oss en mail for mer informasjon til Kathrine@dyreassistertetjenester.no

  • Utforsk utdanningsmulighetene innen Dyreassistert intervensjon (DAI) - det finnes kurs og programmer som kan gi deg den nødvendige kunnskapen. Les mer her

  • Vær klar for å trene med hunden din jevnlig, da det krever kontinuerlig øving og samarbeid også etter at utdanningen er gjennomført.




Siste innlegg

Se alle

Ny fagdag er rett rundt hjørnet

Som en del av et viktig grep for et voksende miljø ønsker DATi Klubben å invitere til fire fagdager iløpet av 2025. Fagdagene er for alle...

Comments


bottom of page