top of page

«Hesten liker ikke spiseforstyrrelsen»

Hvordan hesteassistert terapi kan være et verdifullt supplement i behandlingen av spiseforstyrrelser.


I behandlingen av spiseforstyrrelser kan hesteassistert terapi være et positivt supplement til familiebasert behandling (FBT). Ved å ta de vanskelige samtalene ut av et kontor, inn i et gårdsmiljø og tilnærme seg ulike problemstillinger på en praktisk måte sammen med dyr, kan samtaler om vanskelige temaer komme mer naturlig. Dyrene handler intuitivt på respons, og det åpner opp for andre refleksjoner, innsikter og vinklinger enn et kontor med fire hvite vegger.


Forfatteren av denne fagartikkelen er Susann Hårstad Thoresen og reporteren er Mari Jacobsen (Bytoppen Trivselsgård). Begge medlemmer av DATI Klubben


Vi ønsker å spre kunnskap om alternative tilnærminger til behandling og håper at flere kan få øynene opp for hvordan dyr kan være en ressurs i terapien, sier Mari Jacobsen.

Sofies historie

Sofie er 14 år og har vært til behandling ved en barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) på Østlandet i nesten et og et halvt år. Hun har diagnosen anoreksi, og behandlingen hun har mottatt har hovedsakelig bestått av familieterapi i form av familiebasert behandling (FBT). I tillegg har hun fått somatisk oppfølging og samtaler med ernæringsfysiolog. I en kortere periode var hun også innlagt ved ungdomspsykiatrisk avdeling.

Som et prøveprosjekt får Sofie og familien hennes tilbud om å forsøke hesteassistert familieterapi. Gjennom samspillet med hesten opplever Sofie at dyret responderer direkte på hennes atferd og emosjonelle tilstand. Hesten speiler følelsene hennes uten å dømme, noe som gir både henne og familien en ny forståelse av hvordan sykdommen påvirker henne og hennes relasjoner.




Når dyrene blir terapeuter

Hesteassistert terapi bygger på prinsippet om at dyr kommuniserer på et ærlig og instinktivt nivå. Hester reagerer på kroppsspråk, energi og følelser, og dette kan bidra til å synliggjøre mønstre og utfordringer som ellers kan være vanskelig å sette ord på. For personer med spiseforstyrrelser, hvor kontroll og kroppsbilde ofte er sentrale utfordringer, kan samspillet med hesten bidra til å skape trygghet, tillit og en mer intuitiv tilnærming til egne følelser.

Hesteassistert terapi er ikke en erstatning for tradisjonell behandling, men heller et verdifullt supplement som kan gi nye perspektiver og muligheter for bearbeiding av utfordringer. For Sofie ble møtene med hesten et fristed hvor hun kunne være seg selv uten press eller forventninger. Kanskje er det nettopp denne friheten, kombinert med den intuitive kommunikasjonen med dyret, som gjør hesteassistert terapi så verdifull for mange.



 
 
 

Comments


bottom of page