"Innimellom handler det også om å tåle stillhet, noe dyrene er gode på."
- Dyreassisterte Tjenester
- 14. mars
- 3 min lesing
Hanna har alltid vært omgitt av dyr. Oppvokst på en gård med islandshester, villsauer, kaniner og høner, utviklet hun tidlig en forståelse for hvor stor betydning dyr kan ha i menneskers liv.

"Hos dyrene var det ingen to meters avstand. De var alltid til stede og fikk meg ut i fin natur, min terapi," forteller Hanna og beskriver hvordan dyrene ga henne trøst da faren hennes ble kreftsyk under koronapandemien.
Gjennom sitt diakonistudium fikk Hanna for første gang høre om dyreassisterte intervensjoner. Hennes masteroppgave om hester i diakonalt arbeid tente en gnist i henne, og hun ble stadig mer nysgjerrig på hvordan hun kunne kombinere sin faglige bakgrunn med sin lidenskap for dyr.
"Jeg ønsker å invitere mennesker i forskjellige livssituasjoner inn på gård for å oppleve samspill og mestring med dyr. Omsorg kan utøves på så mange måter, jeg har veldig troen på å gjøre det sammen med dyr," sier hun.
Hanna er utdannet diakon og har alltid hatt en sterk tilknytning til dyr, særlig hester. Nå videreutdanner hun seg innen dyreassisterte tiltak for å kombinere sin faglige bakgrunn med sin kjærlighet for dyr. Målet er å tilby omsorgstilbud på gård, med hovedfokus på hestebaserte tiltak.

Hanna har alltid vært fascinert av islandshester og eier i dag tre – Katla, Frøken og Melodia. Selv om hun har erfaring med større hester, er det alltid islandshestene hun vender tilbake til. "Islandshester har en helt spesiell plass i hjertet mitt. De er robuste, kloke og har en utrolig evne til å skape trygghet og nærhet i samspill med mennesker," forteller hun.
Gjennom diakoniutdanningen oppdaget hun hvordan dyr, spesielt hester, kan spille en viktig rolle i terapeutisk og sosialt arbeid. "Hestene er gode på kroppspråk og speiler oss mennesker, så det tror jeg er noen gode egenskaper å ha med seg," forklarer hun. Samtidig tror hun også at saueflokken kan formidle en lignende ro og samhørighet.
I dag jobber Hanna som diakon i Bergen, samtidig som hun utvikler sitt fagområde innen dyreassisterte tjenester.

Året 2025 vil hun bruke til å videreutvikle sitt tilbud, hvor hun kan tilby tilrettelagte tiltak med sin hesteflokk. For Hanna handler omsorg ikke bare om å ha de riktige ordene, men om å være til stede og lytte – en verdifull egenskap hun også ser reflektert i samspillet mellom mennesker og dyr.
"Mennesket har to ører og en munn, så ofte tror jeg det handler om å være en god lytter," sier hun. "Innimellom handler det også om å tåle stillhet, noe dyrene er gode på."
Det var på Dyreassisterte Tiltak konferansen høsten 2024 at hun bestemte seg for å bli medlem av DATi Klubben. Under konferansen møtte hun erfarne fagfolk som inspirerte henne og ga henne innsikt i hvordan dyreassisterte intervensjoner kan utgjøre en forskjell.
"Jeg ønsket å melde meg inn i DATi Klubben fordi jeg ønsker å lære mer og møte mennesker som brenner for det samme," forteller hun. Nå ser hun fram til å lære mer, utvikle seg videre og bli en del av et fellesskap som brenner for det samme som henne.
Har du også en interesse for dyreassisterte intervensjoner? DATi Klubben er en sosial møteplass for både de med stor interesse for fagfeltet og erfarne sertifiserte team som ønsker å dele erfaringer, lære av hverandre og utvikle seg innen feltet.
Som medlem får du tilgang til fagdager, treningsmuligheter, en lukket Facebook-gruppe for erfaringsutveksling og bookingløsninger for jobboppdrag. I tillegg får du støtte, trygghet og nyttige ressurser til ditt arbeid.Meld deg inn i DATi Klubben i dag og bli en del av et inspirerende fellesskap!

Comments