top of page

En ny karriere begynner

Utdanningen av besøkshunder, skolehunder, og terapihunder krever nøye kurs og trening for både hundeførere og deres firbente venner. I helgen som var har den Norske Terapihundskolen (Fraxinus) sammen med GoodDog startet høstens kurs. Totalt har 5 hunder fått godkjent egnethetsvurdering og er dermed i gang med utdanningen for en ny karriere.


Vi har tatt en prat med Helena Kruse-Jensen og Therese Smaadal, to av de fem dedikerte hundeførere som nettopp har startet på en spennende reise for å utdanne hunden sin til å bli besøkshund, skolehund eller terapihund.


Teraphund, Skolehund, Besøkshund
Therese og Solvår

En Drøm som Går i Oppfyllelse

Helena er hundefører for Ea, en engelsk cocker spaniel der rasen opprinnelig er avlet som jakthund. 


"Det har alltid vært drømmen min å starte med dyreassisterte intervensjoner,» forteller Helena. "Jeg har hatt hund i 28 år. De to siste før Ea egnet seg ikke, men når jeg fikk Ea har hun bare utviklet seg til å bli en super sosial, grei og trygg hund. Hun kommer fra en god oppdretter, så det var et godt grunnlag, og det har bare gått riktig vei. Jeg ser at hun liker å være med mennesker, hun liker å få oppgaver, hun er super sosial og elsker barn. Jeg tenker liksom at når hun trives, ja da kan dette bli veldig riktig."

Helena og Ea har tatt veien gjennom flere kurs for å forberede seg til deres nye karriere. "Vi har blant annet gått valpekurs, grunnkurs, hverdagslydighet 1, hverdagslydighet 2, og vi har gjort bromsemerke i lydighet. I tillegg har hun også vært med min datter på agilityleir for barn og ungdom i sommerferien. De hadde det topp begge to. Her viste Ea at hun også jobber fint med min datter på 12 år og hvor trygg hun er på barn. " deler Helena.Helena reflekterer over helgens egnethetsvurdering og den veien som ligger foran dem.


"Den egnethetsvurderingen var jo kjempe spennende! For jeg synes jo at hun kan egne seg veldig godt, men jeg var veldig spent på å høre om objektive fagfolk mente det samme. Det har også vært mye informasjon som er overveldende, men også kjempe interessant! Dette har fått meg til å ha de største diskusjonene med min mann - hva ønsker jeg å gjøre, hvilken retning skal vi gå videre på. Vi er jo kjempe glad i barn, har selv 4 barn. Men jeg er også veldig interessert i helsesektoren. Vi skal jo velge en praksisplass til våren, så det blir spennende å se hva vi ender opp med. Det er så godt å være i gang! Dette er bare veldig gøy og ikke minst nyttig!"Ønsker å gjøre en positiv forskjell

Therese er hundefører for Solvår, en rottweiler som snart feirer sin tredje bursdag. Therese har hatt rasen rottweiler siden hun var 7 år og i sommer bestemte Therese seg for å videreutdanne seg slik at hun kan jobbe i team med sin firbeinte bestevenn.

«Jeg har vokst opp med hund nesten hele livet, og har selv jobbet innen pedagogikk og helsevesnet, noe som har næret min interesse for dyreassisterte intervensjoner." forteller Therese.


Solvår, en rottweiler som Therese beskriver som svært tilpasningsdyktig, rolig, kjærlig, leken og ikke minst veldig lærervillig. Solvår er den tredje rottweileren i hennes liv.

"For meg kjenner jeg det er ekstra viktig å fremme rasen positivt slik jeg kjenner til den. Jeg opplever ofte at rasen dessverre blir fremstilt negativt i medier og i film slik at folk gjerne har fordommer mot denne rasen. Jeg har erfart at flere folk som har møtt mine hunder blir kjempe positiv overrasket da de opplever den kjærlige, klumsete, intelligente, snorkende og avslappete hunden de kan være ," forklarer Therese.


Therese beskriver rottweileren som gode familiehunder som er flinke med barn og tilpasser seg fint med både yngre og eldre, som hun selv har erfart i oppveksten. Da Solvår var 15/16 måneder inngikk Therese en forvertavtale med oppdretter. Allerede ved første møte begynte Therese å tenke tanken om at DAI kunne være noe for dem.

«Fra mitt første møte med Solvår bemerket jeg at hun var ekstra omsorgsfull, og oppsøker kontakt med andre mennesker på en veldig sjarmerende måte. Nå er vi i gang med utdanningen og det er ekstra gøy å se hvordan Solvår går naturlig inn i rollen. Vi har trent mye på sosialisering og tilpasset flere ulike miljøer noe som gav oss en stor fordel under kurset. Jeg håper vi kan bli ett godt team."

Når vi spør Therese hvor hun og Solvår ser for seg å fokusere som et team, svarer hun, "Vårt mål er å kunne hjelpe innen helsevesenet eller skoleverket i Bergen-området. Vi har ennå ikke bestemt oss for om vi skal gå videre med terapihund- eller skolehund-utdanning, men vi gleder oss til å lære mer før vi tar den avgjørelsen. Det viktigste for meg er å kunne arbeide sammen med Solvår og gjøre en positiv forskjell."Se en liten videosnutt fra helgens kurs. Første øvelse de trente på var å ta godbit pent- en svært viktig øvelse i DAI.
Har du spørsmål:

Tlf: 98 68 58 76Comments


bottom of page